Posted on Leave a comment

Lån eller spara själv?

Det här med att låna pengar eller spara ihop till något själv kan vara en knepig fråga. Om vi har en dröm längre fram i tiden så brukar sparande vara det bästa sättet och sedan ta ett sms lån för det som vi inte lyckats spara ihop till själva. Om det gäller ett kortsiktigt köp eller spenderande av pengar så har många av oss en tendens att välja den snabba lösningen – nämligen att ta ett lån.

Fördelar och nackdelar att spara
Att spara har alltid sina fördelar och oavsett om du använder pengarna eller ej så vet du åtminstone att du har en finansiell trygghet som du inte hade haft om du gjort dig helt blank. Att spara ger dig en bättre pension, en buffert för oförutsedda utgifter och en bättre livskvalitet eftersom du slipper vara så stressad för pengar. Men att spara till något vi vill ha och behöver inom kort kan istället sätta käppar i hjulen för att vi faktiskt företar oss något.

Om du sparar och sparar men aldrig använder pengarna till något så kanske du är väldigt rädd för att ta risker. Och tar du aldrig risker så kanske livet blir tråkigt och du kanske även går miste om ett stort klipp som du hade fått på lånade pengar. Att spara är viktigt för livets olika tillfällen och för att ha en buffert eller lämna in en kontantinsats, men ibland kan du behöva ta ett lån för att komma till en ny nivå.

Fördelar och nackdelar med ett lån
Ett lån ger dig mycket pengar på kort tid, eller en mindre summa som du har behov av snabbt, och ger dig en chans att göra eller skapa något du annars inte hade haft råd med. Tänk dig till exempel att du vill investera i en bostad eller att du vill investera i ett företag som du vet kommer att ge dig avkastning längre fram. Då är det inte läge att sitta på dina pengar och bara spara och gneta. Dock gäller det naturligtvis att du vet vad du ger dig in i om det gäller en företagsinvestering. Och köper du en bostad behöver du se till att du gör ett klokt köp som kan löna sig när du säljer den längre fram i tiden.

Att ta ett lån kostar dig dock mer pengar än dem du lånar till; det kostar dig ränta och administrativa avgifter och din kreditvärdighet kommer att påverkas. Det gäller således att väga för- och nackdelar emot varandra innan du ansöker om ett lån – vilket som helst.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *