Posted on

Välj rätt köksfläkt

Fläkten har kommit att bli en viktig detalj i köket både när det gäller design och funktion. Det finns dock andra saker man bör ta hänsyntill än utseendet efter som det till exempel spelar roll vad man har för typ av ventilation och vilken mekanik som fungerar. Ska man genomföra en köksrenovering finns det många modeller att välja mellan men det är alltid bra att försöka hålla samma stil som på den övriga inredningen för att få en snygg helhet.

Kolfilterfläkt

Har man ingen frånluftskanal i huset är kolfiltervarianten ett bra alternativ ur mekanisk synpunkt. Fläkten kan dessutom placeras på vilken höjd som helst just eftersom man inte behöver ta hänsyn till någon frånluftskanal. Däremot är den typen av fläktar en av dom mindre effektiva.    

Utsugsfläkt

För ett hus med självdrag är den här typen bra att välja om man ska byta fläkt vid en köksrenovering eller av någon annan anledning. Luften leds bort till en utsugskanal för att sedan försvunna ut via det centrala ventilationssystemet. Utsugsfläkten är både populär och väldigt effektiv.

Underhängd fläkt
Förutom den mekaniska funktionen för fläktar finns dom dessutom i en mängd olika utföranden. En underhängd fläkt, eller inbyggnadsfläkt vid köksrenovering, är en variant som monteras under ett skåp. Det är således ett bra alternativ för den som genomför en köksrenovering och inte vill att fläkten ska vara märkvärdig eller synlig mer än nödvändigt. Den är minimalistisk och kompakt och kan väljas i en färg som passar den övriga inredningen.

Vägghängd fläkt

Dom vägghängda modellerna är har ofta en snygg design och ger ett modernt intryck, så för den som utför en köksrenovering i modern stil kan det här vara ett trevligt val. Det finns många olika modeller, som både passar att hänga i hörn och mitt på väggen beroende var spisen är placerad. Vill man ha en vägghängd fläkt får man betala ett något högre pris än en underhängd, men den blir också en stilren och snygg detalj i köket.

Frihängd fläkt

För den som vill bygga en köksö vid sin köksrenovering behöver man även införskaffa sig en frihängd fläkt som monteras i taket ovanför. Likt den vägghända varianten så är har dom ofta en snygg och stilren design för att passa in i mer moderna kök men det finns också rustika och klassiska utföranden på dessa.

Att tänka på vid köpet
Man ska först och främst ta reda på vilken typ av köksfläkt som lämpar sig för huset. Därefter är designen såklart också viktig men det finns några andra saker som är bra att tänka på innan man köper en. Tillexempel är det en fördel att ta reda på olika fläktas effekt så man vet att den klarar av det man kräver, och tänk på att fråga om ljudnivån. Var också noga med att ta mått i köket för att se vilken storlek som passar eftersom många finns med olika bredd.

En köksfläkt är en nödvändig del av ett kök och det finns mycket att tänka på för att välja rätt. Det är bättre att vara noggrann med valet redan från början för att inte riskera att man blir missnöjd när den väl är på plats.