Posted on

Renoveringstips som ger huset nytt liv

Ett hus slits vare sig man bor ensam eller tillsammans som en stor familj. Golven blir nötta, man tröttnar på väggarnas färger och det är inte ovanligt att man vill förändra för att få en bättre känsla hemma. Att måla om är ett säkert kort när det gäller renovering men har du någonsin tänkt på att en golvslipning kan göra minst lika stor skillnad?

Måla om väggarna

Färg förändrar och med bara en burk målarfärg kan man ge vilket rum som helst ett helt nytt utseende. Byt från ljusa till mörka väggar eller tvärt om – våga testa något mer vågat än bara vitt och grått. En murrig grönfärg ger exempelvis ett ganska mörkt men istället väldigt mysigt rum och en mörkare blå nyans ger en härlig och harmonisk känsla.

Fördelen med att ta till en målning som renoveringsmetod är att det är både billigt och enkelt. Det tar heller inte speciellt lång tid varken att måla eller vänta på att färgen ska torka.

Nytt golv eller golvslipning

Det är naturligt att golven slits med tiden och med tanke på hur stor del dom faktiskt är av ett hus kan ett byte eller uppfräschning göra otroligt mycket för helheten genom https://golvslipningstockholmslän.se/. Något som varit väldigt populärt dom senaste åren är att ha samma genomgående golv i hela bostaden. Det kan dock vara minst lika trevligt att ha exempelvis ett uppvärmt stengolv i den kalla hallen, ett enkelt laminatgolv i sovrummet och ett lite finare golv i matsal och vardagsrum.

Oavsett vad man föredrar kan det som sagt göra mycket att kontakta golvslipare och byta ut slitna golv. Har man däremot trä-, eller parkettgolv är det ofta ett bättre alternativ att genomföra en golvslipning istället. Dessa gamla golv har ofta hög kvalitet och skapar en känsla man knappast kan få av ett laminatgolv. Så – golvslipning där det är möjligt och ligger en gammal heltäckningsmatta eller annat tråkigt material kan det vara värt med ett helt nytt golv.

Behåll gamla detaljer

Bor du i ett äldre hus sitter många historier i väggarna. Även om man vill göra det mer modernt och i sin egen stil kan det vara en rolig idé att spara några gamla detaljer istället för att byta ut precis allt mot nytt.

Som tidigare nämnt kan man genomföra en golvslipning på ett gammalt trägolv men det finns också andra saker man kan bevara. Trösklar, ledstången i trappen, en gammal tapet eller något annat som känns välbevarat och fräscht kan gott och väl få behålla sin plats i huset.

Gamla saker har en förmåga att få ett hus just mer levande. Den avnötta ledstången berättar att här har många barnhänder tagit sig upp och ned. Märkena i golvet framför spisen tyder på att mat har lagats och magar blivit mätta. När man ser var saks egen historia blir det mer betydelsefullt och faktiskt väldigt fint och roligt att spara.

Dessutom undviker man att ens hem kommer att se ut som en inredningskatalog. Även om det är snyggt på sitt sätt brukar dom flesta gilla tanken på att lyckas skapa något mer personligt av sitt hem.