Posted on

Fakta om båttrailer

En båttrailer är en släpvagn som används för att transportera båtar. Det finns en mängd olika typer och storlekar av båttrailers. Vilken typ av trailer beror på båtens storlek och vilken typ av båt det är. En båttrailer har ofta en vanlig kulkoppling så man kan dra den med bilen. Moderna trailers har även en mekanisk eller elektrisk vinsch som båten sitter fast i så man enkelt kan sjösätta eller ta upp båten. Två olika typer av trailers är bromsad båttrailer och obromsad båttrailer. Nedan går vi igenom skillnaderna mellan de två.

Bromsad båttrailer

En bromsad båttrailer innebär precis som med en vanlig släpvagn att bilen eller dragfordonet avlastas vid inbromsningar för båttrailer. Detta är ett bra val om man har en tyngre och större båt som ska transporteras. En bromsad båttrailer får köras i 80 km/h och behöver även besiktigas. För båtar från 600 kg och uppåt rekommenderas bromsade trailers. För en bromsad båttrailer får man betala allt mellan 15.000 – 50.000 kr. Den är dyrare än en obromsad trailer.

Obromsad båttrailer

En obromsad båttrailer är en enklare och ofta billigare typ av trailer i jämförelse med den bromsade trailern. Den erbjuder ändå en säker och enkel upptagning av din båt. Den fungerar även bra som förvarning för din båt. En obromsad båttrailer fungerar bra för båtar upp till 600 kg. Priset för en obromsad båttrailer varierar en hel del, men man kan få en bra obromsad trailer från ca 5000 – 20.000 kr, betydligt billigare alternativ än en bromsad trailer.

Båttrailer med boggi

En rekommendation är att båtar som väger över 1500 kg ska dras på en boggitrailer för ökad säkerhet och en smidigare transport. En boggitrailer har två hjulaxlar istället för en, vilket gör den till ett bättre och stabilare sätt att transportera tunga båtar med. En båttrailer med boggi är det dyraste alternativet, men även det hållbaraste. För en boggitrailer får man räkna med en prislapp på 50.000 kr och uppåt.

Båtupptagningsvagnar

När du ska ta upp din båt för säsongen så kan du använda dig av en båtupptagningsvagn. Det är precis vad det låter som – en vagn som underlättar för dig när du ska ta upp din båt så att du kan se om du behöver köpa propeller i aluminium.  En båtupptagningsvagn gör det enkelt och smidigt att ta upp din båt och fungerar även bra för att transportera din båt kortare sträckor.

Precis som med båttrailers så har upptagningsvagnen en kulkoppling så du kan dra den enkelt med din bil. Du kan även förvara din båt på vagnen tills det är dags att använda den igen. Den fungerar på samma sätt som en båttrailer när det gäller mekanismen med vinsch och rullar. En upptagningsvagn bör inte användas vid transport för längre sträckor. Då rekommenderas istället en godkänd båttrailer som passar din båt.